Featured Categories
Featured Products
Enjoy the best quality and features made by WoodMart.
Our Latest Posts
Κάμπια και σκύλος – Οι καλύτεροι φίλοι;
Αναρωτιέστε.. Τι κοινό μπορεί να έχει η κάμπια και ο σκύλος;
Είναι δυνατόν ποτέ να γίνουν φίλοι;
Τι είναι αυτό που έλκει με μανία τους σκύλους και ιδιαίτερα τα κουτάβια να πηγαίνουν κοντά στις χνουδωτές σειρές από κάμπιες;
Η άνοιξη είναι πλέον προ των πυλών και τι πιο όμορφο να βγούμε βόλτα με τον σκύλο μας στο δάσος, στην εξοχή ή ακόμα και να παίξουμε παιχνίδια στην αυλή του σπιτιού μας;
Προσοχή όμως, γιατί δεν είστε μόνοι! Από τους κορμούς των πεύκων κατεβαίνουν “στρατιές” από κάμπιες, που αργότερα θα μεταμορφωθούν στις γνωστές σε όλους μας νυχτοπεταλούδες!
Ο σκύλος μας είναι ιδιαίτερα εξερευνητικός και αυτή η μαύρη του μυτούλα ο καλύτερος ερευνητής! Σίγουρα θα του κάνει εντύπωση μια χνουδωτή σειρά από μικρά πραγματάκια που κινούνται αργά και ρυθμικά.
Αρχικά θα τα μυρίσει, αφού η μύτη είναι η υπερδύναμή του, έπειτα μπορεί να τις γλύψει ή ακόμα και να τις καταπιεί.
Τι κακό έχει όμως αυτό;
Οι κάμπιες είναι καλυμμένες με μικροσκοπικές τρίχες, τις οποίες χρησιμοποιούν για την άμυνά τους εναντίον των εχθρών. Οι τρίχες αυτές θα κολλήσουν στην μύτη, την γλώσσα ή τα μάτια του σκύλου (ανάλογα που έχουν ακουμπήσει) και θα προκαλέσουν αλλεργικό επεισόδιο χάρη στην πρωτεΐνη thaumatopein που εκκρίνουν.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Εάν παρατηρήσετε, λοιπόν:
- Πρήξιμο στην γλώσσα, στα χείλη ή στο πρόσωπο.
- Έντονο κνησμό γύρω από το κεφάλι.
- Επίμονο τρίψιμο της μουσούδας στο έδαφος.
- Άφθονη έκκριση σάλιου.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρίξετε άφθονο νερό στην περιοχή, εάν είναι εφικτό υπό πίεση, χωρίς όμως τρίψιμο γιατί αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Έπειτα, επισκεφτείτε τον κοντινότερο κτηνίατρο ή φαρμακοποιό, που θα σας δώσει την απαραίτητη αγωγή, κατά βάση κορτιζόνη.
Οπότε, απολαμβάνουμε τις βόλτες και τα παιχνίδια μας με πολύ προσοχή και ασφάλεια, γιατί τελικά…
η κάμπια και ο σκύλος δεν μπορούν αν είναι φίλοι!!
Κουτάβι στο σπίτι; 10 tips για την εκπαίδευση τουαλέτας
Λίγα πράγματα είναι ομορφότερα από ένα νέο μουσουδίσιο κουτάβι! Τρέχει χαρούμενο από εδώ και από εκεί, και κυνηγάει οτιδήποτε κινείται και σας μοιράζει αμέτρητα φιλιά! Αλλά τι γίνεται όταν έρχεται η ώρα για την ανάγκη του; Ειδικά όταν το σπίτι μετατρέπεται σε μια τεράστια τουαλέτα; Ευτυχώς, ακόμα και οι αρχάριοι κουταβο – γονείς μπορούν να εκπαιδεύσουν το κουτάβι τους! Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη γνώση και τεράστια υπομονή!
1. Ξεκίνα την σωστή στιγμή
Οι ειδικοί προτείνουν ότι η καλύτερη ώρα να ξεκινήσετε την εκπαίδευση είναι όταν το κουτάβι σας είναι μεταξύ 12 και 16 εβδομάδων. Πριν από αυτή την ηλικία δεν θα είναι ψυχολογικά και σωματικά έτοιμο να «κρατήσει» την ανάγκη του. Αργότερα από αυτήν την ηλικία, θα έχει ήδη αποκτήσει κάποιες άσχημες συνήθειες. Εάν το δικό σας κουτάβι έχει ξεπεράσει ήδη αυτή την ηλικία, η εκπαίδευση θα είναι δυσκολότερη, αλλά είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρετε!
2. Να είσαι ρεαλιστής
Η εκπαίδευση δεν τελειώνει μέσα σε μια νύχτα! Ακόμα και οι άνθρωποι εκπαιδεύονται μέχρι τα 3 τους για να απαλλαγούν από την πάνα! Κάποια κουτάβια μαθαίνουν γρήγορα, αλλά σε άλλα μπορεί να χρειαστεί περισσότερους μήνες εκπαίδευσης μέχρι να τα καταφέρουν. Να έχετε στο μυαλό σας ότι το κουτάβι δεν γνωρίζει ότι κάνει κάπου λάθος. Ουσιαστικά του ζητάμε να διορθώσει μια συμπεριφορά, η οποία για το ίδιο θεωρείται απολύτως φυσιολογική.
3. Χρησιμοποιείσαι crate (κλουβί)
Τα ή αλλιώς κλουβιά εκπαίδευσης βοηθούν πολύ στην εξάσκηση της τουαλέτας, ιδίως για το βράδυ. Το κουτάβι όταν έχει φτάσει στην ηλικία που αναφέραμε πριν, έχει αναπτύξει το ένστικτο να μην λερώνει εκεί που κοιμάται. Συνεπώς, όταν είναι η ώρα για ύπνο, βάλτε μέσα στο crate το κρεβάτι του και οδηγείστε το κουτάβι σας να μπει μέσα. Επιβραβεύστε το με μια λιχουδιά εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό, το κλουβί να είναι κατάλληλο για το μέγεθος του δικού σας κουταβιού. Εάν είναι πολύ μεγάλο, τότε θα έχει την επιλογή να κάνει τις ακαθαρσίες του στην μια γωνία και να κοιμάται στην άλλη. Το κατάλληλο μέγεθος είναι αυτό όπου το κουτάβι μπορεί να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του.
4. Σταμάτησε τα ατυχήματα πριν αυτά συμβούν
Είναι πιο δύσκολο να αλλάξεις μια κακιά συνήθεια, οπότε καλύτερα να την προλάβεις πριν αυτή εδραιωθεί. Όσο βρίσκεστε στο σπίτι με το κουτάβι ελεύθερο στο σπίτι, παρατηρήστε το καθ’όλη την διάρκεια. Μόλις αρχίσει να μυρίζει κάπου έντονα, το βλέπετε να τριγυρίζει συνεχώς με την μουσούδα του στο πάτωμα, τότε είναι βέβαιο ότι ετοιμάζεται για την μικρή ή μεγάλη του ατασθαλία. Αμέσως οδηγείστε το στο σωστό μέρος τουαλέτας που έχετε καθορίσει (κήπος, μπαλκόνι, πάνα) και επιβραβεύστε το κατάλληλα με ένα χάδι ή μια λιχουδιά. Τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στον τόνο της φωνής μας. Ένας έντονος τόνος φωνής είναι αρκετός για να καταλάβει ότι κάτι δεν έχει πάει λάθος. Ποτέ μην χειροδικείτε στον σκύλο σας.
5. Η ρουτίνα είναι το κλειδί
Τα κουτάβια μαθαίνουν καλύτερα όταν ξέρουν ποιο είναι το επόμενο βήμα. Η ρουτίνα είναι η αγαπημένη τους λέξη, οπότε προσπαθήστε να του προσφέρετε φαγητό και να το βγάζετε βόλτα την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ένα καλό πρόγραμμα, για παράδειγμα, είναι φαγητό / νερό στις 8 το πρωί, μετά βόλτα για την ανάγκη του, ακολουθεί παιχνίδι μέσα ή έξω από το σπίτι, βόλτα για την ανάγκη του ξανά και μετά πάλι στο crate όσο εσείς λείπετε για δουλειά. Τα κουτάβια μπορούν αν κρατηθούν μόνο μερικά λεπτά μετά το φαγητό ή το νερό. Το ίδιο συμβαίνει και με το παιχνίδι. Οπότε ενδεικτικά 15 – 20 λεπτά είναι αρκετά για να προλάβετε τα ατυχήματα.
6. Να είσαι επίμονος
Όσο περισσότερο παραμένετε στην ρουτίνα που έχετε ετοιμάσει, τόσο πιο γρήγορα το κουτάβι σας θα την ακολουθήσει. Σημαντικό είναι να ακολουθείτε την ίδια διαδρομή στην βόλτα (ένας οδηγός / λουρί θα σας βοηθήσει για αυτό). Επίσης μπορείτε να βρείτε μια λέξη – εντολή και να την χρησιμοποιείτε συχνά (όπως «κάνε» ή «κακά» ή «τσίσα»). Όσο πιο συχνά την χρησιμοποιείτε τόσο πιο εύκολα θα γίνεται αντιληπτό από τον σκύλο σας τι θέλετε να κάνει. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ σημαντικό να τον επιβραβεύεται σε κάθε του επιτυχία.
7. Χρησιμοποίησε treats επιβράβευσης
Το κουτάβι δεν καταλαβαίνει γιατί είναι τόσο σημαντικό για εμάς να πηγαίνει τουαλέτα έξω από το σπίτι ή να μην τρώει τα παπούτσια μας και τα έπιπλά μας. Πρέπει να του δώσουμε ένα λόγο για να ενδιαφερθεί. Οι κυριότεροι τρεις τρόποι επιβράβευσης είναι το χάδι, το treat (λιχουδιά) και το παιχνίδι. Χρησιμοποιείστε τους και τους τρεις κάθε φορά.
8. Αντιμετώπισε τα ατυχήματα με τον σωστό τρόπο
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν ατυχήματα. Η αντίδρασή μας σε αυτά έχουν αντίκτυπο στο πόσο εύκολη ή δύσκολη θα είναι η εκπαίδευση. Εάν για παράδειγμα αντιδράσετε μετά από 10 λεπτά σε κάποιο ατύχημα και όχι ακριβώς την στιγμή που θα συμβεί, τότε ο σκύλος σας δεν θα καταλάβει γιατί του φωνάζετε. Ακόμα και αν φέρετε την μουσούδα του πάνω από τα κακά, δεν πρόκειται να αντιληφθεί γιατί έχετε θυμώσει. Απλώς μαζέψτε τις ακαθαρσίες και βγάλτε τον σκύλο έξω.
9. Νυχτερινές βόλτες
Τον πρώτο καιρό είναι πιθανό το κουτάβι να μην μπορεί να κρατηθεί για όλο το βράδυ. Θυσιάστε για κάποιο διάστημα λίγο από τον ύπνο σας και βγάλτε τον βόλτα στην μέση της νύχτας. Όχι παιχνίδια ή χάδια. Απλώς οδηγήστε τον στο μέρος της τουαλέτας και επιστρέψτε σύντομα στο crate.
10. Μην επαναπαύεσαι πολύ γρήγορα
Ο κυριότερος λόγος που δεν λειτουργεί κάποιες φορές η εκπαίδευση είναι γιατί θεωρούμε ότι την έχουμε ολοκληρώσει, ενώ χρειάζεται λίγη επιμονή ακόμα. Τρία κριτήρια υπάρχουν για να αξιολογήσετε το κουτάβι σας και την προσπάθειά του.
- Ακολουθεί με επιτυχία την εντολή που του έχεις δώσει για την τουαλέτα («κάνε», «κακά», «τσίσα»)
- Έχετε αρκετές εβδομάδες χωρίς ατυχήματα
- Το κουτάβι σας σας ενημερώνει ότι θέλει να πάει τουαλέτα (κοιτάει επίμονα την πόρτα, ξύνει με την πατούσα του το παράθυρο)
Αποκτώντας ένα νέο κουτάβι είναι φανταστικό αλλά και απαιτητικό. Πόσο καλά θα πάει η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι το σημαντικότερο κομμάτι για μια ευτυχισμένη κοινή ζωή. Δεν θέλετε να μαζεύετε ακαθαρσίες για τα επόμενα 5 χρόνια, σωστά; Ο σκύλος μας είναι ισότιμο μέλος της οικογένειας και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Η σωστή εκπαίδευση είναι σαν να δίνουμε στο παιδί μας την δυνατότητα να φοιτήσει στο σχολείο!
Αν σε βοήθησε το άρθρο μας, βρες περισσότερα άρθρα μας εδώ